Artisten Akon tänder Afrika
Vindkraft

Artisten Akon tänder Afrika

Den världskände artisten Akon beslutade sig för några år sedan att ge elektricitet till Afrika. Han drivs av en enorm kraft att hjälpa och han har sett starka drivkfrafter i Afrika som han vill stötta.

Akon´s födelsenamn är Aliaune Badara Thiam. Han föddes i St. Louis men växte upp i Senegal i Afrika och bodde där tills han var sju år gammal.

Akon Lighting Africa är ett projekt som startades 2014 där Akon tillsammans med Samba Bathily och Thione Niang har beslutat sig för att förse delar av Afrika elektricitet genom solenergi. Steg ett i projektet var att installera solenergi-lampor vid gator och att installera mindre energisystem.

14 länder hittills

Företaget sägs ha strukturerat för cirka 400 miljoner dollar i solenergi-uppdrag hittills. Från starten i februari 2014 och fram till idag har Akon Lighting Africa jobbat fram 200.000 små solprojekt. De är än så länge verksamma i 14 afrikanska länder; Mali, Niger, Senegal, Guinea, Burkina Faso, Sierra Leone, Benin, Ekvatorialguinea, Gabon, Demokratiska Republiken Kongo, Namibia, Madagaskar, Kenya och Nigeria. Så många som över 5000 personer är anställda inom de olika projekten Akon driver i Afrika och det är framförallt unga människor som då jobbar med att installera och underhålla solenergiutrustningen.

Projektgruppen presenterade under den andra United Nations Sustainable Energy for All Forum i New York City att man nu startar en Solenergi Akademi i Bamako i Mali. Den akademin kommer att lära studenter hur man kan använda solenergipaneler så att de kan tända upp Afrika.

Med stöd av Solektra International och i samarbete med några europeiska experter som kommer att tillhandahålla utbildningsutrustning och program, kommer akademin också att hjälpa ingenjörer och entreprenörer på kontinenten att utveckla nödvändiga färdigheter för att de ska kunna producera solkraft som ska tjäna över 600 miljoner människor .

Samba Bathily sa i en intervju: ”Vi har solen och innovationstekniken för att ta elektricitet till hem och byar. Vi måste nu konsolidera afrikansk expertis och det är vårt fokus nu”.

Akon Lighting Africa samarbetar med lokala banker och regeringar för att utveckla offentlig-privata partnerskap (PPP) för att finansiera solprojekt, för vilka paneler levereras av kinesiska företag.

Artisten Akon tänder Afrika
Artisten Akon tänder Afrika

Solenergi som framtid

Akon samarbetar även med välgörenhetsorganisationer och andra finansieringskällor i detta energi-projekt. I Sierra Leone har han till exempel samarbetat med Lanyi Foundation och The Healey Foundation.

Solektra, som företaget kallas, erbjuder en rad olika solbelysningar inklusive Free Light Sol-SL01A som är utformad för att ersätta traditionella oljelampor i landsbygdsområden där det bara finns liten eller ingen tillgång till el. Produkten är enkel i utförandet och omfattar en solcellspanel, ett litiumbatteri och LED-belysning.

Förutom att tillhandahålla solbelysning och andra produkter är Akon utbildningsledare inom solenergi på skolan som han grundat, i Bamako, Mali. Solektras afrikanska högkvarter ligger också där. Frankrikes Sunna Design tillhandahåller vissa solbelysningsprodukter till Solektra, samtidigt som man samarbetar med en fabrik i Mali.

Utöver de redan inledda satsningarna i Afrika så överväger Solektra pilotprojekt i Brasilien och Indien också. Dessutom har de ett mål att bygga en amerikansk solfarmgård också.

Du kanske också gillar…