De största klimatbovarna
Vindkraft

De största klimatbovarna

Klimatet och miljön är världens kanske viktigaste fråga och kommer att vara det en lång framöver. Trots några få ansträngningar från politiskt håll så ser det fortfarande rätt dystert ut när det kommer till stora utsläpp av koldioxid och annat som förstör vår jord. Denna artikel kommer att handla om vem eller vilka som är dem allra största klimatbovarna och det flesta vet nog svaret.

Situationen är allvarlig

Under dem senaste 15-20 år har debatten kring klimatet blivit en av vår tids viktigaste frågor både politiskt men också i civilsamhället. Naturkatastrofer, klimatförändringar och förhöjda temperaturer är några effekter av klimatförändringen och världens stora ledare försöker att ta fram olika lösningar men det verkar inte ge en effekt då det finns andra faktorer bakom. I takt med att befolkningen ökar och även industrier och speciellt i tidigare utvecklingsländer så gör detta att utsläppen ökar. Vi reser som aldrig förr, köper kläder från andra sidan jorden som fraktas med flyg. Ja, listan kan göras lång på allt man gör idag som bidrar till denna negativa trend.

Globaliseringen har sina klart fördelaktiga sidor och mänskligheten har vunnit mycket på att vara nära alla jorden medborgare men det har också ställt klimatet på spel. Fortsätter man i detta tempo så kan det tyvärr se väldigt mörkt ut inom snar framtid. Men vilka är då dem allra största bovarna? Det första man kanske tänker och vilket ofta också stämmer är såklart industrin.

Stora industrier kräver mycket energi och i västvärldens så tittar man på olika klimatsmarta lösningar medan andra länder, som Kina, Indien och ett flertal andra har inte riktigt samma mål och där utsläppen står för nästan hälften av alla utsläpp. Man ska alltså inte beskylla en hel industri utan sättet industrierna drivs och det är det som är nyckeln till en minskning på sikt. I takt med att befolkningen ökar och att allt fler bilar rullar på gator och tog så är alltså bilismen en stor faktor. Trots att fler och fler biltillverkare går över till andra energikällor så är det fortfarande en blygsam procent av alla bilar. Och detsamma gäller flyg.

Globaliseringen har ett pris

Globaliseringen har ett pris

Det ska tillägas att vissa länder har infört en så kallad flygskatt men det räcker inte, här behöver tillverkarna titta på alternativ som gör att flygplanen kan drivas på andra sätt. Jordbruket och maten är en annan stor bov och det har med fraktandet av all mat att göra. Idag hittar man hela världens mat på ICA vilket har sina fördelar men man bör tänka på hur denna vara har hamnat i disken på den lokala ICA-handlaren.

Människor shoppar som aldrig förr. Man handlar kläder från USA, Kina eller Italien och visst kan man ibland komma undan billigt rent prismässigt men vad gör detta för miljön? Alla dessa produkter ska fraktas och ofta under väldigt långa flygturer vilket då bidrar till ett enormt utsläpp. Och sedan har vi den enskilda människan. Om alla jorden medborgare, den som åtminstone kan, skulle medvetet välja att är välja mer närodlat, handla mer lokalt, och välja tåg istället för flyg så skulle det göra enorma skillnader. Samhället är idag ett slit och släng samhälle där man handlar nytt istället för att ta vara på det som redan finns. En person kan inte göra någon större skillnad men om alla skulle ta sitt ansvar så skulle det ge enorma effekter. För jorden, människorna och barnen.

Du kanske också gillar…