Solenergi i Afrika
Vindkraft

Solenergi i Afrika

Afrika kallas ofta Solkontinenten eller kontinenten där solens inflytande är störst. Enligt ”World Sunshine Map” får Afrika många fler timmar av starkt solsken under årets lopp än någon annan världsdel, de flesta av de soligaste platserna på planeten ligger där.

Trots den stora solpotentialen är penetrationen av solenergi i Afrikas energisektor fortfarande mycket låg.

Många soltimmar

Hela kontinenten har en lång solskenstid och med undantag för de stora områdena av tropiska regnskogar som exempelvis de guineanska skogarna i Västafrika och mycket av Kongoflodens områden.

Öken- och savannregionerna i Afrika räknas som jordens största molnfria område. Afrika domineras av klar himmel även bortanför ökenområdena som Sahara, Namib och Kalahari. Regionerna som ligger längs ekvatorn är dock betydligt molnigare än troperna och subtroperna.

Östra Sahara/Nordöstra Afrika är särskilt känt för sina världsrekord inom antalet soltimmar. Solen skiner stark så mycket som 4.300 timmar per år vilket motsvarar 97 procent av den möjliga totalen. Denna region har också högsta genomsnittliga årliga värden för solstrålning.

Solenergi i Afrika
Solenergi i Afrika

Solen en styrka

Landmassans låga latitud är en annan tillgång, mycket av kontinenten ligger i den intertropiska zonen där intensiteten och styrkan i solljuset alltid är högt. Området innehåller mycket stora solskyddade, torra och halvtorra utbredningar i norr, i söder och i mindre utsträckning i öster. Ungefär två femtedelar av kontinenten är öken och därmed kontinuerligt solig.

Kombinationen av alla dessa geografiska utseenden och klimatfaktorer är orsaken till Afrikas stora solpotential. Detta ger solenergi potential att ta med energi till praktiskt taget vilken plats i Afrika som helst utan behov av dyra storskaliga nätverksinfrastrukturutvecklingar.

Fördelningen av solresurser över hela Afrika är ganska jämn med mer än 85 procent av kontinentens landskap med en global solbestrålning på eller över 2000 kWh / (m2 år).

Även de teoretiska reserverna för Afrikas solenergi uppskattas till 60,000 000 TWh/år, vilket står för nästan 40 procent av den totala summan.

Sjunkande kostnader för solenergiutrustning förväntas nu öka solinstallationerna i Afrika avsevärt.

Framtida installationer för att skörda solenergi i Afrika tenderar inte att hittas inom ekvatoriella och subekvatoriella klimatzoner som ligger i västra delen av Centralafrika, vanligen nära ekvatorn. Detta eftersom de konstant har moln som täcker så det fulla, starka solskenet inte når fram riktigt.

Därför är länder som helt och hållet ligger i denna våta fuktiga zon som Demokratiska Republiken Kongo, Ekvatorialguinea, Gabon, Rwanda, Uganda, Burundi, Liberia och Sierra Leone överlägset minst gynnade i solenergi på hela kontinenten.

Många evigt soliga afrikanska länder som Egypten, Libyen, Algeriet, Niger, Sudan, Sydafrika och Namibia kan till exempel förlita sig på att utveckla sina enorma solresurser i stor skala tack vare den enorma ytan på deras territorium och till reducerade priser.

Sydafrika längst fram

Sydafrika är ledande inom solenergi i Afrika med 1329 MW installerad 2016. Solkraft i Sydafrika växer snabbt. Flera 75 MW PV-anläggningar och 2 CSP-anläggningar på 100 MW var de största i landet och bland de största i Afrika. Sydafrika har meddelat en plan att installera en minigrid på Robben Island. Genom att lägga till PV och batterilagring förutses att man ska kunna minska diesel-användningen med hälften.

Du kanske också gillar…