Var kommer vår energi ifrån
Vindkraft

Var kommer vår energi ifrån

Hur många neandertalare krävs det för att byta en glödlampa? Ingen: de hade inte elektricitet. Så går skämtet, och visst stämmer det. Men om man lägger det i dagens kontext så kan vi föreställa oss att en värld utan energi skulle vara betydligt värre. Idag förväntar vi oss i Sverige att genom att trycka på en knapp få direkt tillgång till elektricitet. Det håller våra hem vara, våra kylar kalla och våra lampor lysande. Men var kommer från elektricitet ifrån? Hur når den oss? Och varför blir den allt dyrare?

Konsumera energi

Människor talar ofta om Sveriges mix av leverantörer av energi, vilket gör att det låter som en bra sak. Faktum är att vi får vår inhemska energi från två källor: elektricitet (23% av vår totala konsumtion) och gas (68%). De flesta av oss använder elektricitet för att ge ström till olika saker, och gas för att värma saker. Vatten- och nedkylningssystem framför allt. Och trots att elektriska vattenkokare och liknande produkter visar att gränsen inte alltid är lika glasklar. De kvarstående 9% av den inhemska energin kommer från olja och andra råvaror som ved och kol. Men hur vi har reducerat kol som vår huvudsakliga källa av energi är ett av de största trendbrotten i svensk historia. Under 70-talet kom närmare 39% av all vår energi från kol, vilket är den smutsigaste formen av energi. Idag kommer mindre än 1% av vår energi från kol.

En annan förändring i vår konsumtion av energi kommer från siffror från staten. I Sverige använder vi oss av drygt 34 miljoner ton olja varje år. Men genom bättre isolation och andra energismarta vitvaror använder vi oss av 12% mindre energi jämfört med vad vi gjorde 1990. Det negativa i sammanhanget är att det finns fler hushåll idag vilket betyder att den generella konsumtionen av energi har gått upp.

Var kommer vår energi ifrån
Var kommer vår energi ifrån

Skapa elektricitet

Det är här saker börjar bli lite mer komplicerade när vi riktar in oss på frågan hur vi får vår elektricitet och vår gas. Gas är lite enklare. Det transporteras genom rör in i våra hem. I grunden är det samma sak som vi pumpar ut ur marken, efter viss raffinering. Elektricitet är en helt annan sport. Kort så handlar det om en elektrisk storm, naturlig elektricitet är svårt att få tag på. Utan vi måste generera den, vilket är var mixen kommer ifrån. Intressant nog har de huvudsakliga alternativen – kol, gas och kärnkraft – inte förändras särskilt mycket under de senaste 40 åren.

Kol toppar listan

Kol toppar listan trots kritik från flera miljörättorganisationer runt om i världen. Under 2012 stod det för över 36,3% av all elektricitet som producerades i Storbritannien. Men det är inte utan problem dock. Kolkraftverk har mötts av stark kritik från EU och har fått flera direktiv om minskade utsläpp när det kommer till deras produktion. Om de misslyckas med att nå sina mål så kommer kolkraftverk som producerar över 6 gigawatt energi att tvingas stänga ner. Gas som står för 26,6% och kärnkraft står för 19,8% av elektriciteten som produceras i Storbritanniens kvarstående kraftverk.

Du kanske också gillar…